responsive site templates

Mutatunk egy ösvényt! IX. rész
2021. október


Nagyon Bakony


A „Mutatunk egy ösvényt!” sorozat egy útvonal ajánló. Futva, túrázva, négykézláb... bárhogy bejárhatod. Szintidő nincs, teljesítését igazolni nem szükséges, díjazás nem jár érte. (Csak az élmény )

FIGYELEM!

Ez az Ösvény az MH Bakony Harckiképző Központ Lő- és Gyakorlóterületének közelében található. Ha futás közben esetleg fel nem robbant tüzérségi- vagy egyéb lövedéket találsz, akkor jelentsd be a MH-nek a következő telefonszámok valamelyikén: +36-88-549-555 vagy +36-88- 549-500 vagy +36-88-549-583.
A Központi Lő- és Gyakorlótér területe a turistautak.hu térképén rózsaszín satírozással kiemelve.

Utad megkezdése előtt mindenképp tájékozódj a területet érintő erdőlátogatási korlátozásokról is a https://www.verga.hu/index.php/korlatozasok/ weboldalon!


INDULÁS/ÉRKEZÉS:


Várpalota, Királyszállási elágazás
GPS: 47.24247238829982, 18.114191129508082

TÁVOK, SZINTEK:


13 km: 12,5 km / 390 m szintemelkedés
18 km: 17,6 km / 440 m szintemelkedés
31 km: 30,7 km / 830 m szintemelkedés


ÚTVONAL:


Bakony – Királyszállás 13 km

Az útvonal letölthető IDE KATTINTVA gpx formátumban, arra alkalmas Garmin készülékre pedig közvetlenül feltölthető IDE KATTINTVA.

 

Közepesen nehéz útvonal, jól járható ösvényekkel.

Miután leparkoltál a Királyszállási elágazás parkolójában a főúton körültekintően átkelve kezdd el követni a P+/K+ jelzést. 500m múlva az ösvény elágazik. Ahol a balra eső K+ ösvényre térj át. Figyeld a tracket! A jelzés festése elég hiányos! Kövesd a K+ ösvényt 3,5 km-en át majd fordulj jobbra egy széles, ám jelöletlen ösvényre, amely elvisz a P- jelzésű ösvényig. Fordulj jobbra a P- jelzésre, melyről 700m megtétele után térj át balra a P+ jelölésre. 2 km megtétele után térj ki jobbra az első kilátóponthoz, majd térj vissza az ösvényre és folytasd az utad a jelzésen még 700m-en át, majd a következő kilátópont eléréséhez térj le az ösvényről jobbra. Kövesd a jelöletlen, ám nagyon jól kitaposott, követhető utat a kilátópontig, majd térj vissza a P+ jelzésre. Jobbra folytasd az utad a 200m-re lévő következő kilátópontig. Majd haladj tovább Bátörkő-váráig. Innen balra halad tovább a P- jelzésig, ahol jobbra fordulva folytasd az utad 500m-en át, majd térj ki balra a Gazsi-likhoz. Majd térj vissza a P- jelzésre. 400m múlva egy kereszteződéshez érsz. A bal oldali jelöletlen ösvényt válaszd, majd az Y elágazásnál a meredek bal oldali ösvényen folytasd utad, mely hamarosan beletorkollik a P3 jelzésbe. Melyet a P3 P+ elágazási kövess, majd térj át jobbra a P+ ösvényre. Ezen haladva visszaérsz a főútig, melyen ismét körültekintően kelj át a parkolóhoz.
Bakony – Királyszállás 18 km

Az útvonal letölthető IDE KATTINTVA gpx formátumban, arra alkalmas Garmin készülékre pedig közvetlenül feltölthető IDE KATTINTVA.


Nehezebb útvonal, hosszú, kalandos, vadregényes részekkel.

Miután leparkoltál a Királyszállási elágazás parkolójában, jobbra indulj el a P+ K+ jelzésen az aszfaltos úton. 1km múlva térj le az útról jobbra a Burok-völgybe. Kövesd a jelzést a P- elágazásig. Figyelj! A P+ ösvény néhol nehezen járható. Kidőlt fák keresztezik az utat. A P- jelzést elérve fordulj balra és kövesd azt amíg a K3 belecsatlakozik az ösvénybe. Itt fordulj jobbra és folytasd az utat a P- K3 szakaszon, majd egyenesen haladj tovább a K3 ösvényen. Figyelj! A K3 ösvény néhol nehezen járható. Kidőlt fák, benőtt fák nehezítik az utat. A Bükkhegyi vadászházat balról kerüld, az ösvény arra tart. Amint elérted a P+ jelzést térj át rá balra. Majd pár méter múlva ismét balra a P+ K- jelzést válaszd az Erdei Szentély felé. A szentély mellett elhaladva haladj tovább a P+ K- jelzésen, majd balra néhány métert tegyél a KΩ jelzésen, amíg beleütközöl az Ammonitesz-fosszília falba. Itt fordulj meg és térj vissza az elágazáshoz és térj be balra a P+ K- jelzésre. Ezt kövesd a murvás útig, amin balra fordulj, majd térj be balra a K- jelzésre. Ezt kövesd a Hamuház elágazásig. Itt fordulj jobbra a P- jelzésen, majd néhány méter múlva térj be balra a fák közé a Csikling-vár felé és kövesd a KL jelzést. A vártól ugyanezen az útvonalon térj vissza a a Hamuház elágazásig. Most tarts jobbra a K- jelzésen. Kövesd ezt 400m-en át. Majd térj le balra a KΩ jelzésre. Kövesd a jelzést 600m-en át, majd térj ki jobbra az Alba-Régia barlanghoz. Innen térj vissza és kövesd a jelzést a P- kereszteződésig. Ezt kövesd jobbra ezután a murvás útig, mely már a K+ jelzés, mely visszavisz a parkolóhoz.
Bakony – Királyszállás 31 km

Az útvonal letölthető IDE KATTINTVA gpx formátumban, arra alkalmas Garmin készülékre pedig közvetlenül feltölthető IDE KATTINTVA.


A két kör egymás után.

Miután leparkoltál a Királyszállási elágazás parkolójában a főúton körültekintően átkelve kezdd el követni a P+/K+ jelzést. 500m múlva az ösvény elágazik. Ahol a balra eső K+ ösvényre térj át. Figyeld a tracket! A jelzés festése elég hiányos! Kövesd a K+ ösvényt 3,5 km-en át majd fordulj jobbra egy széles, ám jelöletlen ösvényre, amely elvisz a P- jelzésű ösvényig. Fordulj jobbra a P- jelzésre, melyről 700m megtétele után térj át balra a P+ jelölésre. 2 km megtétele után térj ki jobbra az első kilátóponthoz, majd térj vissza az ösvényre és folytasd az utad a jelzésen még 700m-en át, majd a következő kilátópont eléréséhez térj le az ösvényről jobbra. Kövesd a jelöletlen, ám nagyon jól kitaposott, követhető utat a kilátópontig, majd térj vissza a P+ jelzésre. Jobbra folytasd az utad a 200m-re lévő következő kilátópontig. Majd haladj tovább Bátörkő-váráig. Innen balra halad tovább a P- jelzésig, ahol jobbra fordulva folytasd az utad 500m-en át, majd térj ki balra a Gazsi-likhoz. Majd térj vissza a P- jelzésre. 400m múlva egy kereszteződéshez érsz. A bal oldali jelöletlen ösvényt válaszd, majd az Y elágazásnál a meredek bal oldali ösvényen folytasd utad, mely hamarosan beletorkollik a P3 jelzésbe. Melyet a P3 P+ elágazási kövess, majd térj át jobbra a P+ ösvényre. Ezen haladva visszaérsz a főútig, melyen ismét körültekintően kelj át a parkolóhoz. Innen haladj tovább a P+ K+ jelzésen az aszfaltos úton. 1km múlva térj le az útról jobbra a Burok-völgybe. Kövesd a jelzést a P- elágazásig. Figyelj! A P+ ösvény néhol nehezen járható. Kidőlt fák keresztezik az utat. A P- jelzést elérve fordulj balra és kövesd azt amíg a K3 belecsatlakozik az ösvénybe. Itt fordulj jobbra és folytasd az utat a P- K3 szakaszon, majd egyenesen haladj tovább a K3 ösvényen. Figyelj! A K3 ösvény néhol nehezen járható. Kidőlt fák, benőtt fák nehezítik az utat. A Bükkhegyi vadászházat balról kerüld, az ösvény arra tart. Amint elérted a P+ jelzést térj át rá balra. Majd pár méter múlva ismét balra a P+ K- jelzést válaszd az Erdei Szentély felé. A szentély mellett elhaladva haladj tovább a P+ K- jelzésen, majd balra néhány métert tegyél a KΩ jelzésen, amíg beleütközöl az Ammonitesz-fosszília falba. Itt fordulj meg és térj vissza az elágazáshoz és térj be balra a P+ K- jelzésre. Ezt kövesd a murvás útig, amin balra fordulj, majd térj be balra a K- jelzésre. Ezt kövesd a Hamuház elágazásig. Itt fordulj jobbra a P- jelzésen, majd néhány méter múlva térj be balra a fák közé a Csikling-vár felé és kövesd a KL jelzést. A vártól ugyanezen az útvonalon térj vissza a a Hamuház elágazásig. Most tarts jobbra a K- jelzésen. Kövesd ezt 400m-en át. Majd térj le balra a KΩ jelzésre. Kövesd a jelzést 600m-en át, majd térj ki jobbra az Alba-Régia barlanghoz. Innen térj vissza és kövesd a jelzést a P- kereszteződésig. Ezt kövesd jobbra ezután a murvás útig, mely már a K+ jelzés, mely visszavisz a parkolóhoz.INFO:


  • Védd az erdőt! Ne szemetelj!
  • Válassz felkészültségednek, erőnlétednek, technikai tudásodnak megfelelő útvonalat!
  • Fogadd el, hogy az általunk ajánlott útvonalakon saját felelősségedre indulsz!
  • Mindig tájékozódj előre a térségben várható időjárásról, erdőlátogatási tilalmakról, vadászatokról!
  • Gondoskodj magadnak megfelelő ellátásról, ruházatról, felszerelésről!
A trailrun.hu nem vállal semmilyen felelősséget az útvonal teljesítése közben történt balesetekért, anyagi károkért.


 

KAPCSOLAT

Erdei András
e-mail: info@trailrun.hu
tel: 06/20-312-0554
Ha szeretnél nekünk üzenni, vagy bármilyen kérdésed van, írhatsz nekünk itt is:


© Copyright 2021 Ösvények - Minden jog fenntartva